Tartaletki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    350 g
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtka

    2 szt
  • cukier waniliowy

  • masa

  • budyń śmietankowy

  • mleko

    2 szkl.
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • limonka

    1 szt
  • masło

    180 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z cukrami,siekamy z masłem,dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 0,5 cm,szklanką wycinamy kółka i wylepiamy nimi wcześniej natłuszczone olejem foremki. Pieczemy 15 minut w tem. 180 stopni C.

Gotujemy budyń z dodatkiem cukru i mąki,studzimy.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu tak aby powstała nam puszysta masa. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok do masy i ucieramy.

Gotową masą napełniamy upieczone tartaletki i dekorujemy truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 17.05.2015 00:41
jak z bajki
Ivonne 28.12.2013 20:05
Pychotka!Bardzo lubię truskawki
Małgorzata9 03.10.2013 21:22
wyglądają bardzo smakowicie
V_kuchareczka 03.10.2013 19:08
ale pyszności
Czarnula87 03.10.2013 18:29
przyciągają wzrok mniam
pati100015 03.10.2013 17:19
śliczne wyszły
sylwia_mc 03.10.2013 16:32
małe cudeńka
Monika58 03.10.2013 16:17
wyglądają pieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat