Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z masą budyniową i świeżymi owocami
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z foremek i wystudzić.
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
Gotowe tartaletki napełnić masą budyniową, polać frużeliną i ułożyć truskawki i borówki. Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk tartaletek.