tartaletki z kremem limonkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka

    250 gram
  • cukier

    80 gram
  • masło

    125 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

krem limonkowy

  • limonka

    3 sztuki
  • masło

    190 gram
  • cukier

    200 gram
  • jajko

    2 sztuki

dodatkowo

  • czekolada gorzka

    100 gram
  • śmietana 30%

    50 mililtrów
  • dżem porzeczkowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tartaletki z kremem limonkowym foto
Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki.
Krok 2 - tartaletki z kremem limonkowym foto
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 minut. Spody tartinek studzimy.
Krok 3 - tartaletki z kremem limonkowym foto
Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.
Krok 4 - tartaletki z kremem limonkowym foto
W rolndlu podgrzewamy śmietanę z dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy
Krok 5 - tartaletki z kremem limonkowym foto
Kruche spody tartinek smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, na nim układamy krem czekoladowy, a na wierzchu masę limonkową. Całość można posypać prażonymi płatkami migdałowymi i otartą skórką z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 30.06.2017 10:15
dziękuję....
Wiktoria29 30.06.2017 10:15
dziękuję....
Wiktoria29 30.06.2017 10:14
dziękuję....
Wiktoria29 30.06.2017 10:14
dziękuję....
benka 29.06.2017 21:00
Piękne i na pewno smaczne.
berys18 29.06.2017 20:28
piękne tartaletki
Stenka 29.06.2017 16:47
ładne i smaczne
Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:14
słodkie maleństwa :)
adelajda 29.06.2017 15:27
Pysznie tutaj

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat