Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki mocno śliwkowe
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"
dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu |
35
|
dkg masła lub margaryny |
15
|
dkg cukru pudru do ciasta |
10
|
ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone) |
100
|
łyżeczki soli |
1/4
|
dkg drobnych rodzynek |
10
|
dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek |
20
|
słoik ok.300g powideł śliwkowych |
1
|
czubate łyżki cukru (niekoniecznie) |
2
|
z 1 dużej cytryny |
sok
|
otarta z 1 dużej cytryny |
skórka
|
jajko |
1 duże
|
żółtko jajek |
1 szt. (roztrzepane z łyżką mleka)
|
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: