Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
35 -
dkg masła lub margaryny
15 -
dkg cukru pudru do ciasta
10 -
ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone)
100 -
łyżeczki soli
1/4 -
dkg drobnych rodzynek
10 -
dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek
20 -
słoik ok.300g powideł śliwkowych
1 -
czubate łyżki cukru (niekoniecznie)
2 -
z 1 dużej cytryny
sok -
otarta z 1 dużej cytryny
skórka -
jajko
1 duże -
żółtko jajek
1 szt. (roztrzepane z łyżką mleka)
Sposób przygotowania
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)