Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1-1,5 szklanki
jajko 3
masło 1/3 kostki
sól szczypta
szpinak mrożony
feta
pomidory
czosnek
sok z cytryny
gałka muszkatałowa
śmietana 30% 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.

Zagniatamy ciasto:
-1 - 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.


Smaczna zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Smacznego ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 23.08.2012 20:40
wyglada rewelacyjnie
gusia1000 23.08.2012 00:12
Dobra jest taka tarta.
Hanna5 14.08.2012 10:43
smaczne
anja3107 13.08.2012 10:20
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak