Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1-1,5 szklanki -
jajko
3 -
masło
1/3 kostki -
sól
szczypta -
szpinak mrożony
-
feta
-
pomidory
-
czosnek
-
sok z cytryny
-
gałka muszkatałowa
-
śmietana 30%
100 g
Przepis i sposób przygotowania Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.
-1 - 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Smaczna zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.
Smacznego ;-)
Komentarze (4)