Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1-1,5 szklanki
  • jajko

    3
  • masło

    1/3 kostki
  • sól

    szczypta
  • szpinak mrożony

  • feta

  • pomidory

  • czosnek

  • sok z cytryny

  • gałka muszkatałowa

  • śmietana 30%

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto:
-1 - 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.


Smaczna zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Smacznego ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magduś83

23.08.2012 20:40
wyglada rewelacyjnie

gusia1000

23.08.2012 00:12
Dobra jest taka tarta.

Hanna5

14.08.2012 10:43
smaczne

anja3107

13.08.2012 10:20
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat