Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorem.
-1 - 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Smaczna zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.
Smacznego ;-)