Tarta ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    1 kg
  • mąka

    30 dkg
  • żółtka

    2 szt
  • margaryna

    o,5 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i żółtkami, na końcu dodać śmietanę – . Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30minut. Śliwki umyć wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę porządnie nasmarowaną margaryną, nakłuć widelcem i poukładać na wierzchu śliwki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 35 minut, wyjąć, i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat