Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku.
Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
Smażymy na 1-2 łyżkach oleju.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę mieszamy z jajkami, dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, listki tymianku, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażonego kurczaka i zielony groszek.
Całość zalewamy przygotowaną masą, którą rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut aż masa zgęstnieje.
Smacznego!