Tarta z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    150 g
  • woda

    1/3 szkl.
  • Farsz:

  • filet z piersi kurczaka

    300 g
  • zielony groszek

    1 szkl.
  • kwaśna śmietana

    250 ml
  • jajka

    2 szt.
  • ser żółty

    100 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1-2 łyżki
  • tymianek

    kilka (świeży)
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło pokrojone w kosteczkę i zimną wodę.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku.
Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
Smażymy na 1-2 łyżkach oleju.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę mieszamy z jajkami, dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, listki tymianku, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Na podpieczonym spodzie układamy podsmażonego kurczaka i zielony groszek.
Całość zalewamy przygotowaną masą, którą rozprowadzamy równomiernie.

Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut aż masa zgęstnieje.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 25.09.2013 11:05
Dziękuję za miłe komentarze :)
kasienka23 24.09.2013 17:13
wspaniała tarta!
joanna__s 24.09.2013 14:18
Mniam! Rewelacja!
Konczi 24.09.2013 11:57
jeżeli chodzisz w setnej smakuje jak wygląda to ja to biorę :D
Olga_SK 24.09.2013 11:07
Tarty wielbię!! Twoja wygląda pysznie :)
sylwia_mc 24.09.2013 10:56
Wygląda bardzo zachęcająco, musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat