tarta z truskawkami balsamico

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    120 g
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • truskawki

    250 g
  • cukier muscavado

    3 łyżeczki
  • mielone migdały

    2 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    50 g
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła, mąki i cukru pudru oraz żółtek z dodatkiem esencji zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
Truskawki umyć, pozbawić ogonków, osuszyć i przekroić na pół. Do rondelka wlać ocet balsamiczny, dodać cukier muscavado oraz zmielone migdały i połówki truskawek. Całość delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Po upływie godziny ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty. Na cieście równo miernie rozłożyć truskawki razem z powstałym "sosem". Posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałów. Z pozostałej części ciasta (1/3) zrobić ruloniki i poukładać na wierzchu. Można także poszarpać małe kawałki ciasta i rozrzucić wg upodobania.;)
Piec w 180C przez ok.45-55minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BeataJ 20.06.2013 21:51
To musi być pyszne!!
treonina 20.06.2013 20:51
ciekawy pomysł :-)
Katarzyna59 19.06.2013 07:57
bardzo smaczna
aisoglam 18.06.2013 23:05
Rewelacja ;)
Olga_SK 18.06.2013 19:32
intrygujące połączenie smaków. Warte wypróbowania!
Renata9 18.06.2013 19:13
pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat