Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
100 g -
mąka pszenna
250 g -
żółtko jajek
2 szt -
cukier puder
120 g -
esencja waniliowa
1 łyżeczka -
truskawki
250 g -
cukier muscavado
3 łyżeczki -
mielone migdały
2 łyżeczki -
ocet balsamiczny
2 łyżki -
płatki migdałowe
50 g -
orzechy włoskie
50 g
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, pozbawić ogonków, osuszyć i przekroić na pół. Do rondelka wlać ocet balsamiczny, dodać cukier muscavado oraz zmielone migdały i połówki truskawek. Całość delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Po upływie godziny ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty. Na cieście równo miernie rozłożyć truskawki razem z powstałym "sosem". Posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałów. Z pozostałej części ciasta (1/3) zrobić ruloniki i poukładać na wierzchu. Można także poszarpać małe kawałki ciasta i rozrzucić wg upodobania.;)
Piec w 180C przez ok.45-55minut.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się