Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • cukier

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • śmietana

    1 łyżka

KARMELIZOWANY RABARBAR

  • rabarbar

    300-400 g
  • woda

    2 łyżki
  • cukier

    1/4 szkl
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki

BEZA

  • białko

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
CIASTO: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki. Piec w temperaturze 190*C przez 20 min.
Krok 3 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
RABARBAR: z wody i cukru zrobić syrop. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Pod koniec dodać cynamon.
Krok 4 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
Karmelizowany rabarbar wyłożyć na podpieczoną tartę.
Krok 5 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
BEZA: białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Nie musi być dokładnie, bo z każdym ruchem beza będzie opadać.
Krok 6 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
Bezę wyłożyć na rabarbar. Użyłam rękawa cukierniczego. Piec w 160*C przez 30 min. Smacznego!
Mniam
Rabarbar można przygotować dużo wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lidzia 15.05.2015 14:28
Takiego przepisu szukałam. Dzięki.
mysza75 01.07.2014 10:57
ale pyszna tarta do kawki
Jodaj 01.07.2014 10:29
prze świetna i prze dobra :)
Kejti 28.06.2014 16:44
Super jest z bezą :-)
Zdzisław 27.06.2014 08:57
takie ciasta to bardzo lubie jeść
Kolorowa 26.06.2014 21:31
fajna tarta ;)
Wiesława1 26.06.2014 20:39
Wyglada świetnie ...ciekawe jak smakuje
Mira85 26.06.2014 19:13
zdecydowanie coś dla mnie
Alex_M 26.06.2014 17:40
apetyczna :)
nogawkuchni 26.06.2014 16:09
Smakowity deser,pyszne połączenie smaków,lubię kwaskowatość rabarbaru w słodkich wypiekach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat