Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka krupczatka 200 g
mąka pszenna 100 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
kwaśna śmietana 1 łyżka
sól 1 szczypta

Nadzienie

rabarbar 500 g
cukier 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 300 ml

Beza kokosowa

białko 2 szt
cukier 100 g
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

Kroki postępowania

1
Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem
Krok 1 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
2
W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Wylać gorący budyń z rabarbarem na ciasto.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
3
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut.
Krok 3 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto
4
Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką.
Krok 4 - Tarta z rabarbarem i kokosową bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak