Przepis i sposób przygotowania na: tarta z rabarbarem
Kroki postępowania
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy
. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy
Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
Plastry gotujemy tak , aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).
Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem.