Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
mąka
1,25 szklanki -
masło
1/2 kostki -
cukier
2/3 szklanki -
sól
1 szczypta
wypełnienie
-
migdały siekane
130 gram -
orzechy nerkowca
70 gram -
jajko
2 sztuki -
cukier
70 gram -
masło
30 gram -
rum
2 łyżki -
skórka z cytryny
1/2 sztuki
wierzch
-
rabarbar
4 łodygi -
woda
2 szklanki -
cukier
1,5 łyżki
Przepis i sposób przygotowania tarta z rabarbarem
Kroki postępowania

Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy
. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy

Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
Plastry gotujemy tak , aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).


Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się