tarta z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka

    1,25 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta

wypełnienie

  • migdały siekane

    130 gram
  • orzechy nerkowca

    70 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    70 gram
  • masło

    30 gram
  • rum

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuki

wierzch

  • rabarbar

    4 łodygi
  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z rabarbarem foto
spód:
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - tarta z rabarbarem foto
wypełnienie:
Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy
. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy
Krok 3 - tarta z rabarbarem foto
wierzch:
Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
Plastry gotujemy tak , aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).
Krok 4 - tarta z rabarbarem foto
Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze do pieczenia. Co drugi pasek zaginamy do góry, na nich układamy dłuższy plaster i opuszczamy zagięte paski krótsze. Tak na przemian układamy plastry aby powstała kratka z rabarbaru.
Krok 5 - tarta z rabarbarem foto
Ułożoną kratkę przekładamy na przestudzone ciasto odwracając całość papierem do góry, rabarbarem do ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką)
Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 27.06.2017 15:21
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat