Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka 1,25 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 2/3 szklanki
sól 1 szczypta

wypełnienie

migdały siekane 130 gram
orzechy nerkowca 70 gram
jajko 2 sztuki
cukier 70 gram
masło 30 gram
rum 2 łyżki
skórka z cytryny 1/2 sztuki

wierzch

rabarbar 4 łodygi
woda 2 szklanki
cukier 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z rabarbarem

Kroki postępowania

1
spód:
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - tarta z rabarbarem foto
2
wypełnienie:
Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy
. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy
Krok 2 - tarta z rabarbarem foto
3
wierzch:
Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
Plastry gotujemy tak , aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).
Krok 3 - tarta z rabarbarem foto
4
Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze do pieczenia. Co drugi pasek zaginamy do góry, na nich układamy dłuższy plaster i opuszczamy zagięte paski krótsze. Tak na przemian układamy plastry aby powstała kratka z rabarbaru.
Krok 4 - tarta z rabarbarem foto
5
Ułożoną kratkę przekładamy na przestudzone ciasto odwracając całość papierem do góry, rabarbarem do ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką)
Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem.
Krok 5 - tarta z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 27.06.2017 15:21
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak