Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • pieprz

    czerwony 1/2 łyżeczki
  • sól

nadzienie

  • por

    270 g
  • ziemniaki

    fioletowe 130 g
  • oliwki czarne

    7 sztuk
  • ser brie

    200-210 g
  • pieprz

    czerwony do posypania

sos

  • śmietana 18 proc

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • liście selera

    2 gałązki
  • Tymianek suszony Prymat

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami foto
W osolonej wodzie ugotować wyczyszczone, ale nie obrane fioletowe ziemniaki.

Po ugotowaniu łatwo ściągnąć z nich skórkę.

Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, część najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Potem hartujemy zimną wodą i osuszamy.
Ciasto.

Przesianą mąkę rozcieramy z zimną margaryną, jak powstaną grudki, dodajemy jajko, sól, lekko zmielony pieprz czerwony, zagniatamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce.
Krok 2 - Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami foto
Sos.
Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Krok 3 - Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami foto
Spód formy 20 cm wysokość 3 cm, wykładamy papierem i nakładamy rozwałkowane ciasto.

Wierzch przykrywamy papierem lekko obciążamy i podpiekamy w 180 C przez ok. 10-15 minut. Lekko przestudzamy.
Na podpieczony spód równomiernie rozkładamy kawałki pora, potem małe plasterki brie.
Krok 4 - Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami foto
Zalewamy sosem, następnie rozkładamy plasterki ziemniaków, plasterki surowych porów, polówki oliwek.
Krok 5 - Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami foto
Tartę posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.Pieczemy w 180 C około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.06.2017 11:49
super pomysł
Patrycja33 24.06.2017 20:15
już od dawna poluje na te ziemniaki, koniecznie chce ich spróbować
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 18:26
Ślicznie wyglądają te fioletowe ziemniaki.Super przepis na pyszną tarte.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat