Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 gram
margaryna 100 gram
żółtko jajek 2
sól szczypta
por 800 gram
mleko pół szkl
śmietana pół szkl
ser żółty 100 gram
kiełbasa szynkowa 150 gram
sól, pieprz do smaku
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami

Z mąki, margaryny, żółtek i soli zagnieść ciasto,włożyć do lodówki na 30 min.Rozwałkować, wyłożyć formę, podpiec w piekarniku, nie rumieniąc.Pory (białe części), oczyścić, pokroić wzdłuż i na 3 cm kawałki., zalać wrząca wodą i dusić 5 min skrapiając mlekiem.Kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z porami, śmietaną i częścią startego sera.Oprószyć mąką, doprawić, wyłożyć na ciasto.Posypać pozostałym startym serem i upiec.(do zarumienienia)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak