Tarta z porami

Tarta z porami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 gram
  • margaryna

    100 gram
  • żółtko jajek

    2
  • sól

    szczypta
  • por

    800 gram
  • mleko

    pół szkl
  • śmietana

    pół szkl
  • ser żółty

    100 gram
  • kiełbasa szynkowa

    150 gram
  • sól, pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, żółtek i soli zagnieść ciasto,włożyć do lodówki na 30 min.Rozwałkować, wyłożyć formę, podpiec w piekarniku, nie rumieniąc.Pory (białe części), oczyścić, pokroić wzdłuż i na 3 cm kawałki., zalać wrząca wodą i dusić 5 min skrapiając mlekiem.Kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z porami, śmietaną i częścią startego sera.Oprószyć mąką, doprawić, wyłożyć na ciasto.Posypać pozostałym startym serem i upiec.(do zarumienienia)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat