Tarta z pomidorami i serem mozzarella

Tarta z pomidorami i serem mozzarella

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • mleko

    1 łyzka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • ser mozzarella

    200 gram
  • owalne pomidorki

    500 gram
  • małe cebulki

    8 sztuk
  • cukier puder

    50 gram
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bazylia

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać masło i jajko oraz mleko wymieszane z cukrem i solą. Z tego zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
W między czasie obrać cebulki i poprzekrajać je na połówki (wzdłuż). Następnie należy podsmażyć je z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki i również przekroić na połówki w ten sam sposób (należy wybrać trzepienie). Formę, w której będzie przygotowywana tarta należy rozgrzać. Następnie w garnku z 2 łyżkami wody rozpuścić cukier puder. Powstały w ten sposób karmel przelać do przygotowywanej do pieczenia tarty formy i rozlać go w niej możliwie jak najszerzej. Na tak przygotowanym spodzie formy należy układać na zmianę przygotowane połówki pomidora i cebuli. Połówki te powinny być skierowane ściętą częścią do dołu blachy. Poukładane warzywa należy doprawić do smaku solą i/lub pieprzem wedle uznania. Następnie należy pokroić w plastry ser i rozłożyć go równomiernie na poukładanych w formie do tarty warzywach. Po rozłożeniu sera całość należy przykryć wcześniej przygotowanym, rozwałkowanym ciastem. Po rozłożeniu ciasta jego powierzchnię należy kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną formę z tartą należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut. Po upływie tego czasu gotową tartę należy wyjąć z piekarnika, następnie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ją do góry nogami.
Przed podaniem tarty można ją udekorować listkami bazylii.

Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 05.12.2011 19:48
super
Adamorek 17.10.2011 23:28
dobre
Adamorek 17.10.2011 23:28
dobre
Jaheira11 24.08.2011 23:45
pyszności
kate.500 14.08.2011 10:29
pysznosc zasluguje na plusika...
Kate131 15.07.2011 08:35
uwielbiam wszelkie tarty
szyba 06.07.2011 08:40
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat