Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z morelami i migdałami
Kroki postępowania
W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne, posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy równomiernie na dnie zimnej tarty. Z moreli usuwamy pestki, połówki owoców układamy na kremie (skórką do spodu ciasta).
Tarte wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.

W rondelku łączymy dżem morelowy i sokiem z cytryny i podgrzewamy kilka minut. Upieczoną, jeszcze ciepłą tarte po wierzchu smarujemy przygotowana glazurą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Studzimy do temperatury pokojowej, przechowujemy w lodówce.
