Tarta z maślakami i porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dkg
  • zimne masło

    10 dkg
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • maślaki

    20 dkg
  • pory

    4 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa

  • tymianek

    kilka gałązek
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • woda zimna

    1-2 łyżki
  • żółty ser starty

    3 łyżki
  • olej

    po 1 łyżce
  • masło

    po 1 łyżce
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę (ok. 20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, soli, posiekanego masła, żółtka i wody zagnieść kruche ciasto. Uformuj placek, przenieś do tortownicy, wyklej rant na wys. 2 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schłódź w lodówce przez 20 minut. Pory pokrój, grzyby oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Na oleju i maśle podsmaż pory, dodaj grzyby, smaż 4-5 minut. Tartę przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą, wstaw na dolną półkę piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 210 stopni. Usuń fasolę i papier, piecz jeszcze 5 minut. Zimny farsz wymieszaj z serem i śmietaną, przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Wyłóż na ciasto, na wierzchu połóż tymianek i rozmaryn, piecz 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
justyna54 23.05.2011 12:52
mniam
RenataZ-et 02.12.2010 10:18
Pyszna kolacja
RenataZ-et 02.12.2010 10:18
Pyszna kolacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat