Tarta z masą mascarpone i czernicami

Tarta z masą mascarpone i czernicami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • śmietana

    1 łyżka
  • margaryna

    80 g
  • cukier

    1/3 szklanki
  • sól

    szczypta

masa

  • serek mascarpone

    250 g
  • serek homogenizowany waniliowy

    350 g
  • czernice

    200 g
  • cukier puder

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tarta z masą mascarpone i czernicami

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem, wykładamy na upieczony, schłodzony spód tarty. Czernice, jeśli mamy mrożone, wcześniej rozmrażamy, odlewamy sok, mieszamy delikatnie z cukrem pudrem. Rozkładamy je na wierzchu tarty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Agata B 20.03.2016 14:51
jest jeszcze opcja użycia mrożonych owoców, ja zawsze latem mrożę owoce by móc o takiej porze ich używać :)))
bryndzia93 15.03.2016 15:57
Świetnie wygląda :)
Ola1984 10.03.2016 10:51
Obłędnie wygląda :)
ben-ka 10.03.2016 09:28
Bardzo apetyczna.
Krystyna32 10.03.2016 08:52
pyszności :)
Renataj 09.03.2016 22:54
Wstawiane o tej porze roku zdjęć z tak apetycznymi letnimi owocami powinno być zakazane:) Ślinka cieknie na sam widok a tu do lata jeszcze długa droga:(
Ada-Gaba 09.03.2016 22:18
apetycznie wygląda
Mama niejadka 09.03.2016 22:04
Pyszna tarta
Wacław 09.03.2016 20:05
dla mnie deser na 5 :-)
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:51
pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat