Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z masą czekoladowo - orzechową i jabłkami
Kroki postępowania
Do blendera ze średnią przystawką siekającą wrzucamy następujące składniki:
- czekoladę gorzką i mleczną (najlepiej ją wcześniej podzielić na mniejsze kawałki),
- orzechy włoskie i pinii (opcjonalnie),
- 1 łyżkę masła,
- 1 łyżkę mąki,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczkę cukru pudru,
- skórka z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżeczki),
- 1 łyżka masła.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Smarujemy blachę do pieczenia tarty masłem, a następnie wykładamy foremkę ciastem francuskim i delikatnie nakłuwamy widelcem.
Obieramy jabłka, wyciągamy gniazda i kroimy w około 0,5 centymetrowe plastry. Plastry układamy na masie czekoladowo - orzechowej "na zakładkę" od zewnętrznej strony, tworząc coś w rodzaju płatków róży.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut aż do momentu osiągnięcia lekko złocistego koloru.
Smacznego!