Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z karmelizowanym rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasteczka amaretti 300 g
masło 75-80 g
rabarbar 400 g
cukier 100 g
serek mascarpone 200 g
woda 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z karmelizowanym rabarbarem

1. Ciasteczka mielimy w maszynce. Masło roztapiamy. Wykładamy masą podłużną formę jak do murzynka. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
2. Rabarbar kroimy na szerokość foremki. Na patelnie wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy rabarbar. Trzymamy tak długo, aż rabarbar będzie miękki, ale się nie rozgotujemy. Zdejmujemy i studzimy.
3.Mascarpone ubijamy z łyżką cukru pudru i przekładamy na spód. Na wierzchu układamy karmelizowany rabarbar i schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.08.2016 16:49
ciekawy pomysł na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak