tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • jajka

    1 sztuka "L"
  • sól

    - szczypta
  • mąka tortowa

    250-300 gram
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

JABŁKA BUDYNIOWE

  • jabłka

    6 sztuk
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie

DODATKI

  • truskawki

    1/2 kg
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    250 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać
Krok 2 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz maki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał
Krok 3 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową roizmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
Krok 4 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego naczynia, wsypać galaretkę truskawkową i mikserem ubić na sztywno, rękawem cukierniczym bitą śmietanę nalóżyć na galaretkę, schować do lodówki
Krok 5 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!
w mojej kuchni
ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i potem odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 25.06.2017 14:42
pychota takie ciasto
ilka01 25.06.2017 13:20
pyszności ...:)
Krystyna32 25.06.2017 11:02
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat