Tarta z dynią i kanią

Tarta z dynią i kanią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

tarta

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    125 g
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • żółtka

    3 sztuki
  • mąka krupczatka

    50 g
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    2 łyżki
  • przyprawa do ziemniaków

    1/2 łyżeczki

farsz

  • dynia

    1/2 sztuki hokkaido
  • kanie

    2 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • jogurt grecki

    300 g
  • przyprawa do ziemniaków

    1/2 łyżeczki
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki śliwkowe
  • masło klarowane

    1 do smażenia
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z dynią i kanią foto
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło, żółtka, sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko.
Krok 2 - Tarta z dynią i kanią foto
Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.
Krok 3 - Tarta z dynią i kanią foto
Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty.
Krok 4 - Tarta z dynią i kanią foto
Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni.

Krok 5 - Tarta z dynią i kanią foto
Jedną kanię kroję na kawałki, i przesmażam razem z całą kanią na maśle. solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam.
Krok 6 - Tarta z dynią i kanią foto
Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25-30 minut aż farsz się zetnie.
mysza75
Ciasto na tartę zagniatam bardzo krótko i wkładam do zamrażarki do schłodzenia. Do ciasta dodaję masło bo tarta jest smaczniejsza niż jak dodany margarynę. Dynię podpiekam krótko. Kanie lekko podsmażam wcześniej, skraca to czas pieczenia tarty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

21.09.2016 16:10
wygląda bardzo apetycznie

Ada-Gaba

04.09.2016 23:06
smacznie i kolorowo

Diana Rusiłowicz

02.09.2016 01:30
Rewelacja!!!!

Patrycja33

01.09.2016 12:51
kania to moj ulubionu grzyb wiec ta tarta mysle ze bylaby dla mnie pyszniutka :-)super pomysl

Bernadeta1

24.08.2016 18:13
prezentuje się rewelacyjnie i jeszcze lepiej chyba smakuje, super

Ola1984

24.08.2016 14:04
Bardzo apetycznie wygląda ;)

berys18

24.08.2016 13:37
pięknie się prezentuje

gosia56

24.08.2016 11:28
super pyszna i kolorowa;)

olkaaa

24.08.2016 11:16
muszę zrobić

Ania321

24.08.2016 10:03
bardzo apetyczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat