Tarta z dorszem

Tarta z dorszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    270 gram
  • masło lub margaryna

    170 gram
  • woda

    1 sztuka
  • żółtko surowe

    2 sztuka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • mleko

    1 szklanka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • dorsz

    1 sztuka
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta z dorszem

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z dorszem foto
- forma na tartę 28 cm

Rybę kupiłam zamrożoną, zanim wróciłam do domu była na pół rozmrożona. Rozmroź ją do końca i osusz ścierką. Pokrój na długość i grubość palca serdecznego:) Skrop lekko cytryną, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2 - Tarta z dorszem foto
Ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- zimna woda do zagniecenia ciasta

Mąkę z masłem, żółtkami i solą wyrób ręką na jednolity kolor. Jak będzie jednolita “kruszonka”, dodaj odrobinę zimnej wody by ciasto zagnieść w jedną bryłę. Formę na tartę natłuść, rozłóż cienko ciasto formując brzegi i wstaw do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mleko wlej do rondelka, dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, masło i mieszaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Odstaw.

Ciasto wyciągnij z lodówki wysyp na nie fasolę. Piecz w piekarniku 10-15 min. Wyciągnij z piekarnika. Usuń delikatnie fasolę z ciasta. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Krok 3 - Tarta z dorszem foto
Farsz
- 1 filet z dorsza norweskiego (około 450g)
- 100g sera żółtego startego (- 1 łyżka do zalewy)

Zalewa (beszamel)
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sera żółtego startego


Rybę porozkładaj na ciasto podpieczone. Posyp połową sera starego. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika, na około 30 min. Wyciągnij formę posyp resztą sera żółtego i zapiecz do 15 min.
Wyciągnij tartę posyp troszkę estragonem.

Jeśli pieczesz jak ja z surową rybą, może być widoczny płyn który się lekko oddzielił od farszu. Nic się tym nie przejmuj. Odstaw gorącą tartę na 15 min. Tarta lekko stężeje a ty nie poparzysz języka:)
Krok 4 - Tarta z dorszem foto
Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.
Krok 5 - Tarta z dorszem foto
Jeśli masz formę 22cm, wystarczy 1/2 proporcji składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

artur7 27.04.2013 09:04
pyszny pomysl
stokrotka 24.02.2012 23:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat