Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dodatkiem kaszy manny, łososiem, ricottą i sezonowymi warzywami
Ciasto:
W misie miksera z ostrzem do wyrabiania ciasta wymieszać mąkę, kaszę mannę, sól i miękkie masło.
Dodać wodę i wyrabiać aż do połączenia się składników w kulę. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: serek ricotta, śmietanę i jajka wymieszać, przyprawić. Dodać drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojony pomidor, roszponkę i łososia. Przyprawić wg uznania.
Ciasto po wyjęciu z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę.
Podpiec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
Podpiec z obciążeniem np. w postaci fasoli lub grochu.
Na podpieczony spód wylać nadzienie, ozdobić wg uznania ulubionymi sezonowymi warzywami.
Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.