Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dodatkiem kaszy manny, łososiem, ricottą i sezonowymi warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rozpływająca się w ustach tarta, na spodzie z dodatkiem kaszy manny.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 150 gramów
kasza manna 90 gramów
masło miękkie 120 gramów
woda 70 ml
sól 1 szczypta

Nadzienie:

łosoś wędzony 150 gramów
ser ricotta 250 gramów
jajko 2 szt.
śmietana 18% 2 duże łyż.
pomidory 1 sztuka
cebula 1 sztuka
roszponka 1 garść
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dodatkiem kaszy manny, łososiem, ricottą i sezonowymi warzywami

Ciasto:
W misie miksera z ostrzem do wyrabiania ciasta wymieszać mąkę, kaszę mannę, sól i miękkie masło.
Dodać wodę i wyrabiać aż do połączenia się składników w kulę. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.

Nadzienie: serek ricotta, śmietanę i jajka wymieszać, przyprawić. Dodać drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojony pomidor, roszponkę i łososia. Przyprawić wg uznania.

Ciasto po wyjęciu z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę.

Podpiec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
Podpiec z obciążeniem np. w postaci fasoli lub grochu.

Na podpieczony spód wylać nadzienie, ozdobić wg uznania ulubionymi sezonowymi warzywami.
Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak