Tarta z dodatkiem kaszy manny, łososiem, ricottą i sezonowymi warzywami

Tarta z dodatkiem kaszy manny, łososiem, ricottą i sezonowymi warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rozpływająca się w ustach tarta, na spodzie z dodatkiem kaszy manny.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • kasza manna

    90 gramów
  • masło miękkie

    120 gramów
  • woda

    70 ml
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie:

  • łosoś wędzony

    150 gramów
  • ser ricotta

    250 gramów
  • jajka

    2 szt.
  • śmietana 18%

    2 duże łyż.
  • pomidory

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • roszponka

    1 garść
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misie miksera z ostrzem do wyrabiania ciasta wymieszać mąkę, kaszę mannę, sól i miękkie masło.
Dodać wodę i wyrabiać aż do połączenia się składników w kulę. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.

Nadzienie: serek ricotta, śmietanę i jajka wymieszać, przyprawić. Dodać drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojony pomidor, roszponkę i łososia. Przyprawić wg uznania.

Ciasto po wyjęciu z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę.

Podpiec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
Podpiec z obciążeniem np. w postaci fasoli lub grochu.

Na podpieczony spód wylać nadzienie, ozdobić wg uznania ulubionymi sezonowymi warzywami.
Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat