Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czekoladowo karmelową masą
Kroki postępowania
Ciasto rozwałkować na formę do tarty. Wyłożyć folią aluminiową, wysypać fasolę i piec 15 min w temp. 180 st. Wyjąć i zdjąć folię i jeszcze piec 10 min. Odstawić do ostudzenia.
KARMEL: W rondlu rozpuścić masło i dodać 1 łyżkę wody. Wsypać cukier (nie mieszać), podgrzewać aż konsystencja będzie płynna i miała bursztynowy kolor. Zamieszać. Dodać 150 ml śmietany, zagotować i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Następnie wlać do spodu tarty i włożyć do lodówki.
W tym czasie rozdrobnić w miseczce czekoladę. Śmietanę zagotować i polać nią czekoladę. Dobrze wymieszać. Wystudzić i wlać na tartę.