Tarta z cukinią i ricottą

Tarta z cukinią i ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    375 g
  • cukinia

    1
  • ser ricotta

    250 g
  • ser grana padano

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • bazylia świeża

    2 łyżki

Dodatkowo

  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

28.07.2017 09:20
Pyszna tarta :)

SzczyptaChili

27.07.2017 21:34
Prosto a jak pysznie , moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat