Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cukinią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 g
masło 60 g
margaryna 60 g
sól 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 duże

nadzienie

cukinia 1 -2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat
śmietana 18 proc 200 ml
ser pleśniowy niebieski 130 g
jajko 2 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cukinią

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodajemy sól, zioła i drobno pokrojony zimny tłuszcz.
Lekko rozcieramy w rękach na kruszonkę , łączymy z żółtkiem .
Szybko zagniatamy jednolite ciasto , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Przykrywamy papierem do pieczenia , obciążamy kaszą , grochem i podpiekamy. Potem zdejmujemy papier i jeszcze kilka minut podpiekamy wierzch ciasta. Studzimy.
Krok 1 - Tarta z cukinią foto
2
Cukinie płuczemy , suszymy i kroimy w plastry o grubości ok. 1/2 -1 cm.
Opruszamy solą ziołową.
Następnie kilka minut grillujemy z każdej strony. Przekładamy na papier.
Krok 2 - Tarta z cukinią foto
3
Miksujemy śmietanę , dodajemy po jednym jajku .Odkładamy mikser i dodajemy ser pokrojony w drobną kosteczkę , zioła i pieprz. Całość mieszamy łyżką.
Na podpieczone ciasto wykładamy drobniej pokrojoną cukinię , polewamy śmietaną z serem. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 minut , do zapieczenia góry.
Smacznego.
Krok 3 - Tarta z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 23.06.2016 17:51
pyszności :)
marzut 23.06.2016 10:49
Fajny przepis
Urszula Świeca 22.06.2016 22:27
Pomysłowy przepis.)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak