Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

ciasto francuskie 1 sztuka

Farsz

pieczarki 300 gram
czosnek 2 ząbki
ser camembert 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mleko 80 mililitr
śmietana 18 proc 30 gram
orzechy włoskie 20 gram
natka pietruszki 1 do posypania
olej do smażenia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż odparuje woda, a gdy grzyby będą miękkie, dodajemy posiekane czosnek i zioła.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i śmietanę doprawione solą i pieprzem.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz z pieczarek, plasterki sera i zawijamy brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzch farszu wylewamy delikatnie masę z jajek .Na koniec posypujemy grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) ok. 20-25 minut.
Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podajemy na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.04.2014 13:26
Wygląda pysznie :-)
V_kuchareczka 28.03.2014 20:28
Na pewno jest pyszna
Ada-Gaba 28.03.2014 18:02
wygląda pysznie, chętnie wypróbuję
Noruas 28.03.2014 17:39
Ciekawy pomysł, nie robiłam jeszcze tarty z camembertem!
Gabi44 28.03.2014 16:30
Lubię takie dania,pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak