Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
masło 1/2 kostki
woda 2 łyżki
brokuły 1 sztuka
śmietana 12% 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
mozarella 2 kule
ser feta 100 gram
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
gałka muszkatałowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty.

Brokuł gotujemy około 4 min, odcedzamy i chłodzimy. Do miski wlewamy śmietanę, pokruszony ser feta, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej. Wszystkie wymieszane składniki wykładamy na ciasto, następnie na to brokuły i na koniec ser mozarella pokrojony w plasterki.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.12.2012 09:19
uwielbiam
rutynka 13.09.2012 12:49
mniam, pycha
Sylwia56
Sylwia56 11.09.2012 10:56
na pewno ekstra
stokrotka 10.09.2012 18:03
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak