Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód tarty

  • mąka pszenna

    350 gram
  • drożdże

    10 g
  • sól morska

    1 płaska łyzeczka
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • mleko 2 %

    125 ml
  • masło

    30 gram

Nadzienie

  • cebula

    2-3 sztuki
  • boczek wędzony

    250 gram
  • oliwa

    1 łyzeczka
  • jajko

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • mleko 2 %

    50 ml
  • oregano

    0,5 łyzeczki
  • pieprz ziołowy

    1\3 łyzeczki
  • sól morska

    1 szczypta
  • parmezan starty

    100 gram
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • papryka słodka mielona

    1\3 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Do miski przekładamy: mąkę, drożdże, cukier , sól. Mieszamy składniki.
Krok 2 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Masło roztapiamy i studzimy. Do skąłdników w misce dodajemy mleko oraz roztopione masło.
Krok 3 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Krok 4 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
W tym czasie cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwię.
Krok 5 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Boczek kroimy w paski i .....
Krok 6 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
dodajemy do podsmażonej cebuli. Razem smażymy około 5 minut.
Krok 7 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty.
Krok 8 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Następnie nakładamy farsz z boczku i cebuli- delikatnie obsypujemy go papryką słodką wędzona.
Krok 9 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
W miseczce łączymy ze sobą jajka , jogurt mleko oraz przyprawy: oregano, pieprz ziołowy , sól morską
Krok 10 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Powstały sos wylewamy na nadzienie- rozprowadzając go po składnikach. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Krok 11 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
Pod koniec pieczenia wyciągamy tartę - obsypując ja parmezanem i układamy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Ponownie wstawiamy do piekarnika- po 5 minutach wyciągamy i serwujemy . Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 19.04.2015 20:02
Bardzo fajny przepis.
Malinka 19.04.2015 17:44
Na pewno smakowała :)
Seba 19.04.2015 13:47
bardzo dobra
nogawkuchni 19.04.2015 10:31
Wyśmienita tarta,pełna samych znakomitości.
barbara11561 19.04.2015 10:21
bardzo smaczna wytrawna tarta
fotoviderek 19.04.2015 09:27
Bardzo apetyczna :)
Futka 19.04.2015 09:03
Przepyszna i bardzo aromatyczna tarta :)
w mojej kuchni 19.04.2015 08:47
pyszności do zjedzenia podano..
pestka 19.04.2015 08:41
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat