Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z białą kiełbasa pod chrzanową kołderką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 130 g
żółtko jajek 3 szt
sól
woda zimna 1 łyzka

farsz

kiełbasa biała 1 szt
chrzan tarty 2,5 łyzki
jogurt naturalny 200 ml
pieczarki 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z białą kiełbasa pod chrzanową kołderką

Masło kroję na kawałki, przesiewam mąkę dodaję żółtka, sól masło i wodę i wszystko zagniatam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję i wałkuję ciasto.

Stolnice podsypuję mąką żeby nie przywierało. Delikatnie przekładam ciasto do formy od tarty, dociskam w zagłębienia. Nadmiar odcinam.

Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Podpiekłam temp 200 stopni około 13 minut. Ciasto ma się podpiec ale nie przyrumienić mocno. Jajka gotuję na twardo.

Pieczarkę, jajko i białą kiełbasę kroję w plasterki. Jogurt mieszam z jajkiem , chrzanem, doprawiam sola i pieprzem.

Wylewam jogurt na podpieczoną tarte na wierzchu układam plasterki jajka, kiełbasy i pieczarki. Zapiekam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 28.03.2016 17:30
Fajny pomysł
Mniam 28.03.2016 08:37
Tarta musi być bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak