Tarta z bakłażanem i marchewką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kruche ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    160 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

  • woda zimna

    4 łyżki

farsz

  • marchew

    3 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • śmietana 30%

    200 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajko

    1 szt
  • ser feta

    1 kostka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • zioła

    ulubione
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.

2. Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.

3. Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.

4. Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

5. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 09.05.2015 21:57
Wygląda zachwycająco:)
Pani Domu 25.03.2015 09:18
ślicznie wygląda
jasiek 24.03.2015 12:48
piękne serce
caralajna 23.03.2015 18:48
piękna prezentacja
kasienka23 23.03.2015 18:39
wygląda pięknie!
joanna43 23.03.2015 16:43
pięknie podane
mami93 23.03.2015 16:12
wygląda nieziemsko ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat