Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowa z kremem budyniowym
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim natłuszczoną prostokątną formę - moja ma wymiar 9,5 cm x 34 cm (wymiary dna). Mocno docisnąć ciasto do formy, po czym obciąć nadmiar ciasta. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć suchą fasolą. Piec w temp. 200°C przez 25 minut. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec na złoto przez 5-10 minut - na ulubiony nasz kolor. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
W tym czasie przygotować przełożyć żelatynę do miseczki i zalać zimną, przegotowaną wodą. Budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cały cukier. Do ugotowanego i gorącego dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić co jakiś czas mieszając, i jeszcze płynny wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki szybko umyć pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki, wrzucając do miski. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć na 30 minut do zmacerowania. Gotowe wyjąć z miski i wyłożyć bezpośrednio na krem. Można tartę podać od razu. Można posypać cukrem pudrem lub podać kawałek z kleksem bitej śmietany, polanym syropem z macerowanych truskawek.