Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowo-pieczarkowa
Mąkę wymieszać z solą oraz cukrem i posiekać z masłem. Kiedy powstaną drobne grudki, dodać mleko, jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę (można zostawić część ciasta, żeby ozdobić tartę na górze). Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażyć razem (aż wyparuje woda z pieczarek). Szpinak posiekać (ja wolę potargać) na drobne kawałki i udusić na pozostałym maśle. Kiedy będzie miękki połączyć szpinak z pieczarkami z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać farsz (można też wcześniej wymieszać farsz z masą śmietanowo-jajeczną i dopiero wyłożyć na ciasto).
Ser camembert pokroić w kwadraty i poukładać na górze. Ja zrobiłam kratkę z ciasta, a kawałki sera włożyłam w wolne przestrzenie między ciastem.
Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!