Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta szpinakowo-pieczarkowa

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
250 gramów
mleko
1 łyżka
masło
150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
szczypta
jajko
3 sztuki
szpinak świeży
500 gramów
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
pieczarki
250 gramów
śmietana 18%
1 łyżka
ser camembert
120 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowo-pieczarkowa

Mąkę wymieszać z solą oraz cukrem i posiekać z masłem. Kiedy powstaną drobne grudki, dodać mleko, jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę (można zostawić część ciasta, żeby ozdobić tartę na górze). Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażyć razem (aż wyparuje woda z pieczarek). Szpinak posiekać (ja wolę potargać) na drobne kawałki i udusić na pozostałym maśle. Kiedy będzie miękki połączyć szpinak z pieczarkami z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać farsz (można też wcześniej wymieszać farsz z masą śmietanowo-jajeczną i dopiero wyłożyć na ciasto).

Ser camembert pokroić w kwadraty i poukładać na górze. Ja zrobiłam kratkę z ciasta, a kawałki sera włożyłam w wolne przestrzenie między ciastem.

Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.06.2012 21:22
super musze zrobić cos takego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak