Tarta szpinakowa z camembertem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto słone

    1 szt
  • mąka

    250 g
  • masło

    125 g
  • jajka

    1 szt
  • sól

    1 łyżka
  • Farsz:

    1 szt
  • szpinak mrożony

    800 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 mała
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    do smaku
  • camembert

    1/2 szt
  • jajka

    3 szt
  • jogurt grecki

    200 ml
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej sól i miękkie masło.
Dobrze posiekać, aż cząstki masła będą bardzo małe, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Chłodzimy je ok godziny w lodówce
Krok 2 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
Rozmrażamy szpinak.
Na masełku podsmażany cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy razem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- musi być wyrazisty, bo po upieczeniu na tarcie mało doprawiony szpinak będzie niesmaczny
Krok 3 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i przenieść na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub mąką formę.
( inst. dla pocz. :)- rozwałkowane ciasto nawinąć na obtoczony w mące wałek, następnie zaczynając od jednego boku formy rozwijamy na nią ciasto, zostawiając zapas na brzegi, po dociśnięciu brzegów, wałkiem przejechać po formie żeby równo odciąć nadmiar ciasta )
Ciasto nakłuć delikatnie widelcem- niezbyt mocno, żeby nie podpłynął masą- wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać fasolę lub groch i podpiec w temp 180 st C
Krok 4 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
Jogurt i jajka należy razem dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki sypkiej. Wymieszać dobrze ze szpinakiem.
Na podpieczony spód (ściągnąć papier i fasolę !!) przekładamy szpinak, na górę układamy plastry camemberta i wkładamy do pieca na ok 45 minut, temp 180st C
Krok 5 - Tarta szpinakowa z camembertem foto
Tartę można jeść na gorąco i na zimno.
Ja polecam do niej sos czosnkowy z orzechami włoskimi lub curry z sezamem ( znajdują się w mojej księdze, ale jeszcze nie doczekały się zdjęć )

SMACZNEGO!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 26.02.2014 00:23
Świetna tarta :-)
norweska20 06.11.2013 22:53
zdrowa to ona jest na pewno
Klausia 23.10.2013 16:18
wygląda dość ciekawie :D
Mala 19.10.2013 14:47
szpinak pyszny pod każdą postacią
Mniam 16.10.2013 10:52
Ależ to musi być pyszne!
migotka28 07.10.2013 20:54
pycha tarta
ajres 07.10.2013 17:30
dobra tarta
Christopher 07.10.2013 15:50
Robię podobną z fetą.Wypróbuję Twoją ,na pewno jest łagodniejsza w smaku .
Adamorek 07.10.2013 14:07
interesująca wkładka
V_kuchareczka 07.10.2013 13:59
musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat