Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta śliwkowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 200 gram
masło 100 gram
cukier 50 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

masa

serek mascarpone 500 gram
jajko 2 sztuki
cukier 80 gram
skórka z cytryny 1 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śliwki 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: tarta śliwkowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy też zimne masło i jajko oraz cukier. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 1 - tarta śliwkowa foto
2
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie wyłożonej papierem , nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ,(aby powietrze spod ciasta mogło uchodzić) i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach
Krok 2 - tarta śliwkowa foto
3
W czasie kiedy spód tarty się zapieka przygotowujemy masę serową. Serek Mascarpone miksujemy z cukrem oraz jajkami i startą z 1 cytryny skórką cytrynową
Krok 3 - tarta śliwkowa foto
4
Na zapieczony spód wylewamy masę serową
Krok 4 - tarta śliwkowa foto
5
Na masie serowej układamy śliwki bez pestek. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut w 180 stopniach
Krok 5 - tarta śliwkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 15.09.2014 15:22
mniam mniam, super :)
Ola1young 14.09.2014 12:12
bardzo apetyczna :)
berys18 14.09.2014 11:04
smacznie wygląda
Beatris 14.09.2014 09:47
Skusiłabym się na kawałeczek:)
bhb8 14.09.2014 00:17
dobry deser :)
RenataZ-et 13.09.2014 23:26
smaczna tarta
Mniam 13.09.2014 21:59
Jak pięknie wygląda Twoja tarta, pyszne nadzienie :)
IZABELA29 13.09.2014 21:58
smakowicie! :)
2milutka 13.09.2014 21:57
pysznie wygląda!
noninka77 13.09.2014 20:55
Też zamierzam zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak