Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 2 łyżka
masło 100 gram
sól 1 szczypta
woda 2 łyżka
rabarbar 2 łodyga
truskawki 200 gram
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 100 mililitr

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko razem mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, siekamy drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania małych grudek. Dodajemy wodę i formujemy spłaszczoną kulę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Po środku wykładamy owoce i zawijamy boki, tworząc daszek na brzegach :) W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i smarujemy brzegi tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Po wystygnięciu z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ze smakiem :) Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 08.06.2016 14:16
Takie smakołyki to bardzo chętnie bym zjadła :)
Benita 08.06.2016 10:52
muszę taką zrobić
Madzai 08.06.2016 10:30
pięknie się prezentuje
Futka 08.06.2016 10:28
Przepyszna :D
Mama niejadka 08.06.2016 08:39
Pyszne ciasto
Motorek 08.06.2016 08:30
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak