Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżka
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    2 łyżka
  • rabarbar

    2 łodyga
  • truskawki

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    100 mililitr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko razem mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, siekamy drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania małych grudek. Dodajemy wodę i formujemy spłaszczoną kulę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Po środku wykładamy owoce i zawijamy boki, tworząc daszek na brzegach :) W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i smarujemy brzegi tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Po wystygnięciu z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ze smakiem :) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 08.06.2016 14:16
Takie smakołyki to bardzo chętnie bym zjadła :)
Benita 08.06.2016 10:52
muszę taką zrobić
Madzai 08.06.2016 10:30
pięknie się prezentuje
Futka 08.06.2016 10:28
Przepyszna :D
Mama niejadka 08.06.2016 08:39
Pyszne ciasto
Motorek 08.06.2016 08:30
smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat