Tarta porzeczkowo- śmietankowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    220 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    3 łyżki płaskie
  • masło

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • woda

    ewentualnie 1 łyżka

BUDYŃ PORZECZKOWY

  • budyń

    2 sztuki malinowe
  • porzeczki czerwone

    0,5 kg
  • cukier

    ok 3 łyżki do smaku

ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    1-2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę.
Krok 2 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło.

Krok 3 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy.
Krok 4 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło.
Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy.
Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!!
Krok 5 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
BUDYŃ:
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok.
Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód.




Krok 6 - Tarta porzeczkowo- śmietankowa foto
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte.
Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Jadwiga/Jaga85
Kruchy spód, delikatna śmietanka i orzeźwiający budyń sprawia, że tarta smakuje rewelacyjnie. Polecam na ciepłe letnie dni!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 16.08.2014 23:45
Smaczne ciasto.
wedith1 15.08.2014 12:06
Cudowny deser! Uwielbiam porzeczki!
Anna20 14.08.2014 12:53
pięknie się prezentuje i na pewno bardzo smaczna :)
Grazyna0211 14.08.2014 12:41
pysznie wygląda
Mniam 14.08.2014 11:39
Smaczna i taka piękna :)
Wiktoria29 14.08.2014 09:06
wygląda rewelacyjnie
Ania84 14.08.2014 08:56
piękne zdjęcia i ciasto też :)
engie23 14.08.2014 08:17
smakowicie wygląda
ice cubes 14.08.2014 08:04
wygląda smakowicie
Iwusia 13.08.2014 23:13
pięknie i bardzo smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat