Tarta porosołowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • Farsz:

  • mięso z rosołu

    250 g
  • marchewki z rosolu

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sos

  • jajko

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta porosołowa foto
Mąkę mieszamy z dolą, dodajemy miękkie masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Gładkie ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy cienki okrągły placek, który przekładamy do formy do pieczenia tarty.
Krok 2 - Tarta porosołowa foto
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10- 15 minut.
Krok 3 - Tarta porosołowa foto
Mięso, najlepiej drobiowe obieramy z kości i razem z marchewką drobno siekamy w rozdrabniaczu.
Krok 4 - Tarta porosołowa foto
Cebulę obieramy i drobno siekamy (też w rozdrabniaczu) i podsmażamy na maśle doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulka powinna się zeszklić.
Krok 5 - Tarta porosołowa foto
Pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
Krok 6 - Tarta porosołowa foto
na patelnię, do cebuli, dokładamy mięso z marchewką, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
Krok 7 - Tarta porosołowa foto
Dodajemy posiekaną natkę i jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
Krok 8 - Tarta porosołowa foto
Farsz przekładamy na zapieczony spód tarty
Krok 9 - Tarta porosołowa foto
Z jajka i jogurtu robimy sos, który doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 10 - Tarta porosołowa foto
Sosem pokrywamy tartę
Krok 11 - Tarta porosołowa foto
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magda1976 16.02.2014 18:15
zawsze mam problem co zrobić z mięsem z rosołu, a tu proszę, taki prosty sposób
pawlito 22.01.2014 09:27
poczęstujcie bo tak apetycznie wygląda
norweska20 20.12.2013 00:20
nic się nie marnuje -super pomysł
Edith85 20.11.2013 20:57
Bardzo fajny przepis :)
agnieszka214 08.09.2013 14:54
smaczny pomsył
usmiech 04.09.2013 07:14
ciekawy pomysł
MC_S 22.07.2013 22:49
Muszę spróbować.
rjustysia 08.07.2013 21:29
dobry pomysł:) mi zwykle zostają warzywa z rosołu
usmiech 07.06.2013 22:55
fajne i ładnie wyglada
as28 03.06.2013 07:21
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat