Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porosołowa
Cebulę obrać i posiekac w drobniutką kosteczkę, zeszklić na patelni z łyżką masła. Mięso z rosołu- najlepiej kawalek kurczaka lub indyka, obrać z kości i skóry i posiekać, pokroić w drobniutką kostkę, marchewkę też z rosołu również pokroić w drobniutka kosteczkę. Mięso i marchewkę dodać do cebuli na patelni. Wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty należy wyłożyć papierem do pieczenia, rozmwałkować ciasto i ułożyć je w formie. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Przygotować sos z roztrzepanego jajka i gęstego jogurtu naturalnego, soli i pieprzu do smaku.
Na podpieczony spód nałożyć farsz i zalać sosem.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut,