Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pomarańczowo- kokosowa
mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Masa kokosowa:
Jaja roztrzepać z cukrem i dodać resztę składników. Wlać masę na ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika na 10 minut.
Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć na lekko ściętej masie kokosowej, piec kolejne 30 min ( do momentu aż masa lekko zbrązowieje).
Przygotować syrop- zagotować cukier z sokiem i gorącym smarować ciasto oraz posypać wiórkami kokosowymi.