Tarta "Orzechowe marzenie"

Tarta "Orzechowe marzenie"

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta składa się z kruchego ciasta, pysznego czekoladowego kremu na słodkiej śmietanki i mascarpone, dużej ilości orzechów oraz cienkiej warstwy powideł śliwkowych, które wprowadzają orzeźwiający akcent.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • masło 82%

    125 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    4 łyżki

Na krem:

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • cukier puder

    5 łyżek

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

    0.25 szklanki
  • orzechy laskowe

    0.25 szklanki
  • orzechy nerkowca

    0.25 szklanki
  • powidła śliwkowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać mąką. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić formę na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto i posmarować je powidłami śliwkowymi.

Krem:
Śmietanę podgrzewać razem z czekoladą i masłem, ciągle mieszając, do roztopienia czekolady, a następnie wystudzić masę i schłodzić ją w lodówce. Po schłodzeniu ubić śmietanę na krem i nadal ubijając stopniowo dodawać mascarpone oraz cukier puder.

Wyłożyć krem na ciasto, obficie posypać całość posiekanymi orzechami i wstawić na godzinę do lodówki, aby krem stężał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat