Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "Orzechowe marzenie"
Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać mąką. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić formę na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto i posmarować je powidłami śliwkowymi.
Krem:
Śmietanę podgrzewać razem z czekoladą i masłem, ciągle mieszając, do roztopienia czekolady, a następnie wystudzić masę i schłodzić ją w lodówce. Po schłodzeniu ubić śmietanę na krem i nadal ubijając stopniowo dodawać mascarpone oraz cukier puder.
Wyłożyć krem na ciasto, obficie posypać całość posiekanymi orzechami i wstawić na godzinę do lodówki, aby krem stężał.