Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta "Orzechowe marzenie"

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tarta składa się z kruchego ciasta, pysznego czekoladowego kremu na słodkiej śmietanki i mascarpone, dużej ilości orzechów oraz cienkiej warstwy powideł śliwkowych, które wprowadzają orzeźwiający akcent.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 1.5 szklanki
masło 82% 125 gramów
cukier puder 1 łyżka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda zimna 4 łyżki

Na krem:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana 30% 200 mililitrów
czekolada mleczna 100 gramów
masło 82% 1 łyżka
cukier puder 5 łyżek

Dodatkowo:

orzechy włoskie 0.25 szklanki
orzechy laskowe 0.25 szklanki
orzechy nerkowca 0.25 szklanki
powidła śliwkowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "Orzechowe marzenie"

Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać mąką. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić formę na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto i posmarować je powidłami śliwkowymi.

Krem:
Śmietanę podgrzewać razem z czekoladą i masłem, ciągle mieszając, do roztopienia czekolady, a następnie wystudzić masę i schłodzić ją w lodówce. Po schłodzeniu ubić śmietanę na krem i nadal ubijając stopniowo dodawać mascarpone oraz cukier puder.

Wyłożyć krem na ciasto, obficie posypać całość posiekanymi orzechami i wstawić na godzinę do lodówki, aby krem stężał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak