Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

KRUCHA TARTA:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    0.25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki
  • masło 82%

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE SEROWE:

  • twaróg zmielony

    400 gramów
  • cukier

    0.25 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

CZEKOŚLIWKA:

  • śliwki węgierki

    400 gramów
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • pierniki

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25
cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C . Piec przez 15 min, do lekkiego zrumienienia.

Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami.

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu
uzyskania gładkiej masy.

Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok 30 min.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smaczna_B

18.11.2018 16:50
Coś wspaniałego! Zaraz taką zrobię...mniam!

Basiliana

16.11.2018 21:17
Tarta wygląda pięknie, pierniczki dodają jej uroku. Połączenie smaków również jest bardzo zachęcające, szczególnie o tej porze roku.

Bożena Matuszczyk

16.11.2018 11:37
TARTA KUSI SMAKIEM I WYGLĄDEM RÓWNIEŻ.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat