Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na słodko z cukinią
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
350 g cukinii a’la ananas (słoiczek 0,5 l)
2 jajka
5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
skórka z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytryny
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.Przepis na cukinię a'la ananas w mojej galerii :)