Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta na słodko

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 120 g
cukier puder 90 g
jajko 1 szt
sól szczypta
śmietana kremówka 300 ml
serek mascarpone 250 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: tarta na słodko

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno być nieco klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec do zarumienienia się ciasta (ok. 15min.). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać na wolniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na ciasto i udekorować ulubionymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryinnarnia 17.01.2017 14:01
Aż nie mogę doczekać się lata !
molanka 03.01.2017 09:41
wspomnienie lata
Renata9 02.01.2017 17:38
Smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak