Tarta makowa z prażonymi migdałam

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • masło zimne

    200 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuka

Nadzienie

  • mak

    250 gram
  • serek mascarpone

    500 gram
  • śmietana 30%

    400 militr
  • brązowy cukier

    1/2 szklanka
  • płatki migdałowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników.

Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią.

Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!
Programistapogodzinach
Można użyć również gotowej masy makowej, trzeba jednak uważać, większość gotowców jest bardzo słodkich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 30.12.2015 22:49
Dziękuję :)
Programistapogodzinach 29.12.2015 16:35
Dziękuje :)
joannaa24 29.12.2015 14:39
Fajne ciasto, uwielbiam połączenie maku i prażonych płatków migdałowych ;)
sliwka 29.12.2015 14:01
Pychota;))
Wacław 29.12.2015 11:40
wg mnie doskonały deser :-)
dollce 29.12.2015 10:08
Wygląda apetycznie
wwwiolka 29.12.2015 09:29
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 29.12.2015 09:17
Podoba mi się taka tarta:)
Programistapogodzinach 29.12.2015 09:02
Dziękuje:)
mysza620 28.12.2015 23:07
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat