Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta lotaryńska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
margaryna 10 dkg
śmietana 12% 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
boczek 20 dkg
pomidory 2 szt
cebula 2 szt
śmietana 12% 200 ml
jajko 4 szt
ser żółty 10 dkg
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta lotaryńska

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć, dodać cebulę pokrojona w piórka i smażyć aż się zeszkli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natłuszczoną formę do tarty wykleić ciastem. Na ciasto wyłożyć boczek z cebulką i pomidory. Posypać solą i pieprzem.
Krok 1 - Tarta lotaryńska foto
2
Jajka roztrzepać ze śmietaną, wymieszać ze startym na drobnym oczku serem i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalać farsz. Po wierzchu posypać słodką papryką.
Krok 2 - Tarta lotaryńska foto
3
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Krok 3 - Tarta lotaryńska foto
4
Można podawać z ketchupem. Smacznego :)
Krok 4 - Tarta lotaryńska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak