Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jabłkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
masło 10 dkg
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżka
serek homogenizowany 3 łyżki
jabłka 8 sztuk
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jabłkowa

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy i dokładnie siekamy z masłem,solą i cukrem a następnie dodajemy serek homogenizowany i zagniatamy ciasto .

Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min.

W tym czasie 3 jabłka obieramy,drobno siekamy i dusimy do miękkości w garnku z grubym dnem.Do jabłek dodajemy 2 łyżki cukru i dusimy .Na końcu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy.Gotowe jabłka miksujemy na gładki mus.Odstawiamy do ostygnięcia.

Pozostałe jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na średniej grubości półplasteki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy,wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem.

Na tak przygotowane ciasto wykładamy mus jabłkowy,rozsmarowujemy równo i układamy na nim pokrojone jabłka.

Pieczemy przez około 30-40 min w 200°C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.05.2014 13:51
wygląda obłędnie
Kejti 08.03.2014 00:53
Pięknie wygląda,chyba się skuszę :-)
adelajda 04.03.2014 12:44
tarta grzechu warta
Beatris 04.03.2014 12:36
Cudnie wygląda, z pewnością była smaczna.
2milutka 04.03.2014 12:21
jaka apetyczna!
Aleksandraa 04.03.2014 12:19
cudownie wygląda
everay 04.03.2014 12:12
napewno przepyszna:)
brioszka 04.03.2014 12:05
ale cudowna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak