TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA

TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jaja

    4 szt.
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cytryny

    1 szt.
  • gruszki

    5 szt.
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • słonecznik łuskany

    5 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA

Kroki postępowania

Krok 1 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
Wykonanie:
Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto.
Krok 3 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.
Krok 4 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Luki 01.10.2013 21:20
Gruszki...orzechy...pycha
Wiesława1 01.10.2013 21:11
już mam na nią ochotę
nutellla 01.10.2013 19:29
smaczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat