Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jaja 4 szt.
masło lub margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cytryny 1 szt.
gruszki 5 szt.
orzechy włoskie 15 dag
słonecznik łuskany 5 dag
cukier puder 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
2
Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto.
Krok 2 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
3
Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.
Krok 3 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto
4
Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.
Krok 4 - TARTA GRUSZKOWO- ORZECHOWA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 01.10.2013 21:20
Gruszki...orzechy...pycha
Wiesława1 01.10.2013 21:11
już mam na nią ochotę
nutellla 01.10.2013 19:29
smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak