Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa ze śliwkami
Tarta czekoladowa ze śliwkami i orzechami to idealny pomysł na deser przy okazji wspólnego świętowania z rodziną.
Z poniższego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić kruche ciasto
- jak przygotować tartę na słodko
- w ilu stopniach piec tartę
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i kakao, dodajemy żółtko, łyżkę mleka, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt grecki, jajko, cukier puder, budyń (proszek)* oraz łyżeczkę kakao i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na półćwiartki.
KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki śliwek, które dość ciasno układamy. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
KROK 5. Na koniec lekko prażymy orzechy włoskie (na rozgrzanej suchej patelni, tak aby wydobyć ich aromat), a następnie studzimy je i siekamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Gdy tarta ostygnie posypujemy ją kawałkami czekolady oraz orzechami włoskimi.