Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki. Kruche ciasto nie lubi jak się je ogrzewa dłońmi. Jeżeli ciasto będzie za suche to możemy dodać 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Formę oczywiście bardzo dokładnie smarujemy masłem. Ciasto w formie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. W tym czasie w garnku podgrzewamy dżem, aż trochę odparuje. Gorący dżem wylewamy na przestudzony spód tarty. Chowamy do lodówki aż całość dobrze wystygnie.
Ganasz:
W ganku zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie całość miksujemy stopniowo dodając masło i amaretto.
Na przestudzoną tartę wylewamy ganasz i odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. Na koniec możemy udekorować startymi wiórkami czekolady czy czym tylko chcemy.
Smacznego!