Ali

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • masło

    100 gram (+ do smarowania formy)
  • żółtka

    3 sztuki
  • kakao

    30 gram
  • cukier puder

    30 gram
  • mąka tortowa

    150 gram
  • sól

    1 szczypta
  • dżem z czarnej porzeczki

    200 gram

Ganasz

  • śmietanka 30 %

    250 ml
  • czekolada deserowa

    250 gram
  • masło

    50 gram
  • likier amaretto

    25 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki. Kruche ciasto nie lubi jak się je ogrzewa dłońmi. Jeżeli ciasto będzie za suche to możemy dodać 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Formę oczywiście bardzo dokładnie smarujemy masłem. Ciasto w formie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. W tym czasie w garnku podgrzewamy dżem, aż trochę odparuje. Gorący dżem wylewamy na przestudzony spód tarty. Chowamy do lodówki aż całość dobrze wystygnie.

Ganasz:
W ganku zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie całość miksujemy stopniowo dodając masło i amaretto.
Na przestudzoną tartę wylewamy ganasz i odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. Na koniec możemy udekorować startymi wiórkami czekolady czy czym tylko chcemy.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 23.06.2016 23:51
i ja też! Pycha
smerfetka79 24.05.2016 23:32
wygląda apetycznie!
caralajna 03.04.2015 19:03
robi wrażenie
norweska20 02.04.2015 17:24
jestem smakoszem tart...wiec tą chętnie też bym jadła
fotoviderek 26.03.2015 07:26
Musiała być pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat